Med stöd av Clas Ohlson Foundation arbetar Plan International för att säkerställa tillgången till en inkluderande utbildning av hög kvalitet för barn på flykt i Kamerun.

14-åriga Léa kommer från ett litet samhälle i norra Kamerun. Ett område som återkommande attackerats av väpnade grupper som tvingat människor, inklusive Léa och hennes familj, på flykt. Att överleva var prio ett, även om barnen skulle förlora sin utbildning. De flesta samhällen familjen kom till hade inte en fungerande skola. Därför har Léa missat skolan i över ett år.

Men Léa har målmedvetet försökt övertyga sin familj om att få återvända till skolan. Hon har fått flytta in till sin bror i ett relativt säkert område, där många andra människor på flykt bor.

Det var där hon kom i kontakt med Plan International, som stöttade henne med ett utbildningskit bestående av en ryggsäck, anteckningsböcker, pennor och andra nödvändiga skolmaterial. Efter att ha fått tre veckors snabbkurs för att ta igen en del förlorad utbildning fick hon möjlighet att skriva in sig i det vanliga skolsystemet igen.

”Det känns jättebra att vara tillbaka i skolan, och utbildningen har återväckt min dröm om att bli sjuksköterska, så jag kan hjälpa de mest utsatta där jag bor” berättar Léa glatt.

Léas lärare tycker hon gör bra ifrån sig, och i flera fall utmärker hon sig bland andra elever. Léas bror håller med:

”Léa älskar skolan. Hon jobbar hårt, är hjälpsam och beslutsam. Med ett så litet stöd som skolmaterial, kan hon gå långt och bli det hon vill.”

Bistånd
Okategoriserad